Van bouwstenen tot bedrijven: vastgoed vs private equity

Een vergelijking tussen vastgoed en private equity en de kansen voor de particuliere belegger

In de wereld van investeringen spelen zowel vastgoed als private equity fondsen een cruciale rol. Beide categorieën bieden niet alleen kansen voor rendement, maar ook voor spreiding en diversificatie - de kern van een robuuste beleggingsstrategie. Investeren in verschillende activaklassen vermindert het risico en vergroot de kans op een evenwichtig en stabiel rendement. Vastgoed, private equity en openbare marktinvesteringen vormen samen de bouwstenen van een goed gediversifieerde beleggingsstrategie. Door te investeren in verschillende categorieën kunnen beleggers profiteren van de onafhankelijke bewegingen van deze investeringen, waardoor ze risico's beter kunnen beheersen en kansen kunnen benutten.

Investeringen in vastgoed en private equity vertonen veel overeenkomsten, omdat het beide alternatieve vormen van beleggen zijn die gericht zijn op rendement buiten de traditionele aandelen- en obligatiemarkten. Ondanks enkele verschillen tussen beide, kunnen traditionele vastgoedbeleggers overwegen om private equity als waardevolle aanvulling op hun evenwichtige en gediversifieerde portefeuille op te nemen.

Dit artikel begint met het bespreken van enkele typen vastgoedinvesteringen, waarna private equity gedetailleerder wordt uitgelegd. Dit artikel geeft inzichtin het verschil tussen het investeren in vastgoed en private equity fondsen, waarbij gekeken wordt naar kenmerken, rendementen en actuele ontwikkelingen in beide markten, gericht op de particuliere belegger.

Vastgoedinvesteringen

Directe vastgoedinvesteringen

Directe vastgoedinvesteringen betreffen het rechtstreeks verwerven en bezitten van fysieke vastgoedactiva, waarbij inkomsten worden gegenereerd uit huur en er potentie is voor waardevermeerdering. Beleggers in directe vastgoedinvesteringen hebben een actieve rol in het beheer van het vastgoed, wat hen controle geeft maar ook actieve betrokkenheid en tijd vereist.

Indirecte vastgoedinvesteringen

Beleggers kunnen ook indirect in vastgoed investeren via vastgoedbeleggingsfondsen, ook bekend als Real Estate Investment Trusts (REITs). Deze beleggingsvehikels investeren in onroerend goed en vastgoedgerelateerde activa, waardoor beleggers op indirecte wijze toegang krijgen tot een divers portfolio van vastgoedprojecten. REITs, als bedrijven die specifieke wettelijke eisen moeten naleven, bieden liquiditeit doordat ze op beurzen verhandeld worden en kunnen dividenden uitkeren.

Daarnaast kunnen beleggers via private equity vastgoedfondsen investeren in vastgoed, waarbij het doel is rendement te behalen door waarde toe te voegen aan de vastgoedactiva, bijvoorbeeld door renovaties of herontwikkelingsprojecten.

Liquiditeit van vastgoed en private equity in perspectief

Zowel vastgoed als private equity zijn over het algemeen illiquide beleggingen, wat betekent dat ze moeilijker snel verkocht kunnen worden in vergelijking met bijvoorbeeld publieke aandelen. Beleggers moeten vaak langere tijd vasthouden om rendement te behalen, wat een specifiek deel van het vermogen toewijst aan illiquide investeringen met een langetermijndoelstelling.

Echter, er is een verschil in (il)liquiditeit tussen een investering in een private equity fonds en vastgoed. Private equity fondsen hebben doorgaans een langere looptijd en beperkte mogelijkheid tot vroegtijdige liquidatie. Vastgoed is over het algemeen meer liquide, met meer mogelijkheden tot kopen en verkopen op de markt, afhankelijk van vraag, marktomstandigheden en het type vastgoed.

Private equity historisch gezien met een hoger rendementsprofiel

Zowel private equity als vastgoed hebben de afgelopen jaren uitstekende rendementen laten zien, waarbij private equity op de lange termijn aanzienlijk hogere rendementen heeft behaald dan vastgoedinvesteringen. Over zowel de lange als korte termijn presteerde de private equity markt beter dan de vastgoedmarkt na de laatste financiële crisis.

Private equity en vastgoed: een sterke combinatie die nog niet door iedereen is ontdekt

Investeringen in zowel private equity fondsen als vastgoed zorgen voor spreiding en evenwicht in de beleggingsportefeuille. Beide activaklassen hebben verschillende correlaties met traditionele beleggingscategorieën, bieden bescherming tegen inflatie en kennen verschillende verdienmodellen. Hoewel zowel private equity als vastgoed aanzienlijke rendementen kunnen opleveren, investeert private equity in bedrijven met potentieel voor groei en waardecreatie, terwijl vastgoedinvesteringen waarde kunnen laten toenemen en inkomsten kunnen genereren via huur.

Hoewel een volledig gediversifieerde beleggingsportefeuille wenselijk is, wordt deze in de praktijk nog onvoldoende gerealiseerd door particuliere beleggers. Dit komt voornamelijk doordat de vastgoedmarkt bekender en toegankelijker is dan de private equity markt. Met beperkt startkapitaal kan vrijwel elke investeerder ervaring opdoen met het kopen van vastgoed. Het proces van vastgoedbeleggingen is ook relatief eenvoudig, met minder factoren om te overwegen bij investeringsbeslissingen. In tegenstelling hiermee is de private equity markt traditioneel ontoegankelijker voor particuliere beleggers vanwege financiële drempels en complexiteit.

Recente ontwikkelingen leiden tot noodzakelijke herallocatie voor particuliere beleggers

Aangekondigde wetswijzigingen in de vastgoedverhuur, met name voor buy-to-let investeerders, hebben de aandacht getrokken. Deze wijzigingen beogen huurders te beschermen en problemen zoals hoge huurprijzen en een tekort aan betaalbare woningen aan te pakken. Er komt onder andere een wettelijk maximum voor huurprijzen in de vrije sector en strengere vergunningsvereisten voor verhuurders. Daarnaast is de overdrachtsbelasting voor niet-woningen, zoals verhuurwoningen, verhoogd van 6% naar 8%. Dit valt samen met de stijgende rente, wat heeft geleid tot bezorgdheid onder vastgoedinvesteerders die op zoek zijn naar nieuwe (lange termijn) bestemmingen voor hun kapitaal.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte inhoud van de wetswijzigingen nog niet definitief is vastgesteld en dat de implementatie ervan tijd zal kosten. Hetzelfde geldt voor eventuele toekomstige fiscale veranderingen. De plotse wijzigingen en daarmee gepaarde onzekerheid benadrukken echter des te meer dat een verstandige spreiding over verschillende investeringscategorieën essentieel is voor elke investeerder, zowel particulier als institutioneel.